Asociația Casa Naturii a organizat, între 23-28 august 2021, cu ajutorul Asociației Seneca – Ecologos și al voluntarilor, o săptămână de învățare prin științe aplicate și experimente practice despre surse de poluare, colectare selectivă a deșeurilor, circuitul materiei prime, economie circulară, pentru 40 de copii cu vârste între 6 și 17 ani din satele Laslea și Mălâncrav.
Copiilor le-au fost prezentate circuitele de viață ale plasticului, sticlei, metalului și hârtiei, prin experimente practice și tehnici de educație non-formală. Prin simularea unor procese naturale, chimice și tehnologice, prin utilizarea microscopului, crearea de hărtie reciclată, prin jocuri de rol și exerciții de imaginație, copiii au reușit să înțeleagă impactul uman asupra mediului înconjurător, importanța reciclării și a procesului de colectare selectivă. Chiar după primul atelier, tinerii prezenți au identificat problemele cu care se confruntă, respectiv deversarea apelor uzate în râul Laslea, în lipsa canalizării, aruncarea necontrolată a deșeurilor și depozitarea gunoaielor într-un singur container.
După fiecare atelier parcurs, copiii au învățat cum pot să aplice regulile economiei circulare în viața de zi cu zi și fără mare efort, prin utilizarea unei sacoșe din pânză în locul celei din plastic, reutilizarea borcanelor, transformarea cutiilor din metal în ghivece pentru flori. Toți cei 40 de copii prezenți la ateliere au confecționat propria lor foaie de hârtie reciclată, folosind doar apă și bucăți de hârtie folosită.
A doua parte a proiectului a constat în antrenarea participanților spre a deveni lideri informali ai comunităților lor în ceea ce privește protecția mediului. Copiii au identificat soluții, au învățat cum să scrie o petiție și au decis să constituie un grup informal care va acționa prin exemplul propriu pentru a convinge vecinii să li se alăture în protejarea naturii, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor.
Proiectul s-a bucurat de parteneriatul formatorilor Asociației Seneca – Ecologos, cu o experiență de peste 100 de proiecte în domeniul protecției mediului și al educației ecologice, de la proiecte CSR pentru companii până la programe pentru unități școlare. Atelierele s-au desfășurat în curtea școlilor din Laslea și Mălâncrav.
Proiectul Eco-Lab Laslea este finanțat prin Fondul Științescu Sibiu 4.2, fond implementat de Fundația Comunitară Sibiu, în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi FFCR, împreună cu partenerii locali Visma Software, wenglor Romania, KeepCalling, BearingPoint, Continental Automotive Systems Sibiu, NTT Data, Gama IT, AT Arena 4.0, precum și donatori individuali.
Fondul Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale non-formale, care încurajează pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor și tinerilor de 6-19 ani.